Het aansteken van de BBQ lijkt op het eerste gezicht misschien simpel, maar er komt toch meer bij kijken dan je zou denken. Een belangrijke keuze is bijvoorbeeld of je gebruik maakt van houtskool of briketten en of je aanmaakblokjes of een starter gebruikt.
In deze context geven wij vanzelfsprekend handige tips om het aansteken van jouw BBQ soepel te laten verlopen. Op deze manier zorg je ervoor dat deze activiteit geen stressor wordt en je met volle teugen kunt genieten van het heerlijke buitenleven.
Het is belangrijk om te weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je bbq veilig is, vooral als je van plan bent om dure bbq te kopen. Met een goede deal pak je met een bbq aanbieding extra voordeel op je favoriete bbq. In dit artikel gaan we ervoor zorgen dat je de kennis krijgt om je bbq op een veilige manier aan te steken.
Steek de BBQ aan in 5 simpele stappen
Het aansteken van een houtskool BBQ kan voor sommigen als een uitdaging worden gezien. Echter, met het volgen van enkele eenvoudige stappen kan dit proces snel en effectief worden uitgevoerd. Hieronder geven we je stap voor stap instructies voor het aansteken van een houtskool BBQ met behulp van aanmaakblokjes, de meest voorkomende aanstekingsmethode.
Bovendien bieden we je ook andere opties om de BBQ aan te steken, voor het geval je op zoek bent naar alternatieven. Door onze tips op te volgen, zal je in staat zijn om een perfect gebarbecuede maaltijd te bereiden en een onvergetelijke bbq ervaring te beleven.
- Leg een aantal aanmaakblokjes op het onderste rooster in de BBQ
- Steek nu de aanmaakblokjes aan met een lange aansteker
- Het tussenrooster (hoger), bedek je nu met een laagje houtskool of briketten
- Laat het houtskool of briketten ongeveer een half uur op temperatuur komen.
- Leg het grote rooster erop, als het houtskool of briketten gloeien. De bq is nu klaar om vlees te grillen!
Houtskool-BBQ aansteken
Een houtskool barbecue kun je op diverse manieren aansteken: bijvoorbeeld door aanmaakblokjes of met een brikettenstarter.
Een kolen bbq aansteken met aanmaakblokjes:
Plaats allereerst een onderrooster in de barbecue en leg ongeveer acht aanmaakblokjes erop. Steek de blokjes vervolgens aan met een lange aansteker. Leg daarna een tussenrooster op de blokjes en bedek deze met een dun laagje houtskool of briketten. Het is belangrijk om de kolen of briketten ongeveer 30 minuten de tijd te geven om op temperatuur te komen.
Je kunt de kolen of briketten als klaar beschouwen wanneer ze rood gloeien. Het is dan tijd om te barbecueën. Plaats het grote rooster bovenop het tussenrooster en begin met grillen. Op deze manier geniet je optimaal van de barbecue en zorg je voor de perfecte garing van al je gerechten.
Een bbq aansteken met een starter:
Om optimaal te kunnen genieten van het barbecueën is het essentieel om de juiste voorbereidingen te treffen. Allereerst dien je een speciale brikettenstarter te vullen met briketten of houtskool. Eenmaal gevuld, steekt u een aanmaakwolletje aan en plaatst je deze op een rooster. Vervolgens zet je de brikettenstarter bovenop het rooster en wacht je ongeveer 10 minuten tot de kolen roodgloeiend zijn.
Hierna kun je gemakkelijk de inhoud van de brikettenstarter bij de rest van de kolen voegen en ook deze goed heet laten worden. Plaats nu het rooster erboven en dan kan het barbecueën beginnen. Met deze simpele stappen zorg je ervoor dat je barbecue zo snel mogelijk op de ideale temperatuur is en kun je, met behulp van de hitte, heerlijk malse en smaakvolle gerechten bereiden.
Een bbq aansteken zonder aanmaakblokjes:
Indien je geen aanmaakblokjes binnen handbereik heeft maar toch een houtskoolbarbecue wenst aan te steken, dan zijn er gelukkig enkele alternatieven die je kunt proberen. Een ervan is het gebruik van chips. Verdeel wat chips tussen de kolen op het rooster en steek deze aan met behulp van een lange aansteker of lucifer. Wacht tot de kolen ontvlammen en laat ze goed heet worden voordat je begint met grillen.
Doorgaans duurt dit ongeveer 30 minuten. Naast chips kun je ook krantenpapier gebruiken om de barbecue aan te steken. Het is belangrijk om hierbij voorzichtig te werk te gaan en te allen tijde de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Zo geniet je binnen de kortste keren van een heerlijke barbecue!
Een kant en klare bbq aansteken:
Plaats de voorgefabriceerde BBQ op een vuurbestendige verhoging, in een beschutte en veilige omgeving. Met behulp van een mes of schaar dienen de voorgestanste luchtgaten aan de zijkant van de barbecue te worden doorboord. Neem het rooster eraf en verdeel vervolgens aanmaakblokjes over de papieren zak. Smeer het grillrooster in met olijfolie en plaats deze terug op de BBQ.
Ontsteek de aanmaakblokjes met behulp van een lange aansteker en laat de briketten goed branden. Na circa 20 minuten is de voorgefabriceerde BBQ klaar voor gebruik. Het is raadzaam om oogbescherming te dragen tijdens het aansteken van de BBQ en om de handleiding nauwkeurig op te volgen om eventuele veiligheidsrisico’s te minimaliseren.
Wij wensen je veel plezier tijdens het barbecueën, eet smakelijk!